За сътрудничество между крими-групи от България, Сърбия и Румъния, алармира Тадич
За сътрудничество между крими-групи от България, Сърбия и Румъния, алармира Тадич / БГНЕС
Сътрудничеството между криминални групи от България, Сърбия и Румъния е високо, заяви сръбският президент Борис Тадич след среща с вътрешните министри на трите страни Михаил Миков, Ивица Дачич и Кристиан Давид. Тадич изрази подкрепата си за подписаното полицейско споразумение между трите държави.

В изявлението си след срещата с вътрешните министри сръбският президент Борис Тадич заяви, че е имало добри и съдържателни разговори, свързани с борбата с организираната престъпност. Той допълни, че България и Румъния са членки на Европейския съюз, а Сърбия определя бъдещото си членство в ЕС като стратегия на своята политика.

Тадич изказа подкрепа за сключените вчера договори между България, Сърбия и Румъния. Той подкрепи и създаването на нови гранични пунктове, както и облекчаване на преминаването на границата между България и Сърбия на хората, живеещи в 10-километровата зона.

В понеделник България, Сърбия и Румъния сключиха тристранно полицейско споразумение в Белград, подписано от министрите Михаил Миков, Ивица Дачич и Кристиан Давид. Споразумението предвижда противодействие на трафика на дрога и цигари, както и противодействие на незаконната миграция на хора, общо учение, което трябва да бъде проведено в Сърбия, свързано с борбата с тероризма, както и евентуалното формиране на регионален център за борба и бърза реакция на трите държави при пожари и други природни бедствия.