Южнокорейската брегова охрана застреля китаец заради нелегален риболов
Южнокорейската брегова охрана застреля китаец заради нелегален риболов / БГНЕС, архив

Офицер от южнокорейската брегова охрана застреля капитана на китайски риболовен кораб, спрян за проверка за незаконен риболов, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, позовавайки се на южнокорейските власти.

Офицерът прострелял капитана в стомаха, след като 45-годишният мъж оказал остра съпротива срещу инспекторите във водите на западното крайбрежие на Република Корея, каза представител на бреговата охрана.

Раненият китайски гражданин бил откаран в болница в пристанищния град Мокпо, където половин час по-късно починал. До кървавия инцидент се стигнало, след като десетина служители на бреговата охрана се качили за проверка на китайския кораб, който се намирал в южнокорейската изключителна икономическа зона от 200 морски мили (370 км) от брега.

След като на мястото пристигнали и други китайски риболовни съдове и пратили членове на екипажа си на задържания кораб, се стигнало до остра конфронтация и един от офицерите стрелял по капитана. Бреговата охрана използвала бойни патрони. При стълкновението са били ранени петима нейни служители, посочва ДПА, позовавайки се на южнокорейското радио Кей Би Ес.

В Жълто море редовно има сблъсъци между южнокорейската брегова охрана и екипажите на съдове, извършващи незаконен риболов. Миналата година южнокорейската брегова охрана е задържала там около 220 китайски риболовни кораба за незаконен риболов.

Източник: БТА