XXIV-те Зимни олимпийски игри в Пекин бяха официално открити. Стартът бе даден от китайския президент Си Цзинпин. Олимпиадата ще продължи до 20 февруари.

Пищната церемония, която се проведе на Националния стадион в Пекин, познат като "Птиче гнездо", продължи около 2 часа и 20 минути. Там бе и церемонията по откриване на Летните олимпийски игри през 2008 година. Така китайската столица стана първия град в историята, домакинствал и Летни, и Зимни игри.

Олимпиада
Guliver/Getty Images

Си Цзинпин бе посрещнат с големи овации от социално-дистанцираната публика, носеща предпазни маски. Изпълнената със снежинки за фон откриваща церемония стартира с осем войници, маршируващи с китайския флаг, преди да прозвучи и националният химн в студения въздух над Пекин.
 

Олимпиада
Guliver/Getty Images

Олимпиада
Guliver/Getty Images





Шоуто стартира с красиви светлинни ефекти. Сред официалните гости са домакинът Си Цзинпин и президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, както и руският президент Владимир Путин.

Политика по време на Олимпиада: Състезателите от Русия и Украйна държат дистанция помежду си
 

Олимпиада

Знаменосци на България бяха биатлонистката Мария Здравкова и сноубордистът Радослав Янков. Страната ни ще бъде представена от 15 спортисти, след като по-рано стана ясно, че скиорът Симеон Деянов няма да се включи поради по-тежка форма на протичане на коронавирус.

Олимпиада български отбор
Guliver/Getty Images

Наш скиор пропуска Олимпиадата в Пекин заради COVID

Около 2900 спортисти от 91 страни ще се борят за разпределението на 109 комплекса медали. Режисьор на 110-минутния спектакъл е Чжан Имоу.
 

Олимпиада Путин
БТА

Особено видимо на откриването беше присъствието на Владимир Путин, особено на фона на бойкота на американския президент Джо Байдън и много други световни лидери. Руските официални лица имат забрана да посещават международни спортни събития заради допинг скандала в последните години, но забраната не важи, ако те получат покана лично от държавния глава на страната домакин.
 

Олимпиада
Guliver/Getty Images


Политика по време на Олимпиада: Състезателите от Русия и Украйна държат дистанция помежду си

Олимпиада
БГНЕС


Около 1/3 от 90 000-то „Птиче гнездо“ бе запълнен, но подобни на други спортни събития на Олимпиадата, билети не бяха продадени на публиката заради пандемията.
 

Олимпиада
Guliver/Getty Images

След като отборите маршируваха в арената, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви следното: „В нашия крехък свят, където разделение, конфликт и липса на доверие са водещи в момента, ние показваме на света – да, че е възможно да бъдем жестоки съперници, докато същевременно живеем мирно и се уважаваме взаимно.“
 
БТА/БГНЕС