Възникнала е заплаха от граждански конфликт в Украйна
Възникнала е заплаха от граждански конфликт в Украйна / снимка: BGNES

В Украйна е възникнала заплаха от граждански конфликт, предупреди Върховната рада (парламентът) в обръщение към народа, съобщи ИТАР-ТАСС.

"В тези празнични великденски дни се обръщаме към всеки от вас с голяма тревога. Над Украйна е надвиснала опасност от граждански конфликт и загуба на държавността", се посочва в документа, приет на извънредна сесия на парламента. Причина за това станаха "опитите за извършване на държавен преврат под формата на предсрочно прекратяване на пълномощията на парламента", се казва по-нататък в обръщението.

Депутатите от проруското мнозинство в парламента приеха и резолюция, в която призовават международната общност да изпрати наблюдатели и посредници, които да помогнат в решаването на поредната конституционна криза, предаде ДПА. В резолюцията, одобрена от 258 депутати от 450-членния парламент, се посочва също, че президентът Виктор Юшченко оказва натиск върху Конституционния съд, който трябва да се произнесе по указа му от 2 април за разпускане на парламента, предаде Франс прес.