Въпреки ултиматума Иран не спря обогатяването на уран
Въпреки ултиматума Иран не спря обогатяването на уран / netinfo

Иран не е прекратил обогатяването на уран до крайния срок - 21 февруари, който му беше поставен от Съвета за сигурност на ООН. Това обяви Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) в доклад, цитиран от световните агенции.

В доклада е посочено, че Иран е инсталирал още две технологични линии с по 164 центрофуги за обогатяване на уран в ядрения обект в Натанз, а други две каскади всеки момент ще бъдат пуснати в действие, уточнява Ройтерс.

В документа от шест страници се казва, че Иран се е съгласил на междинни проверки на МААЕ в този завод, но не и на разширен мониторинг.

Според международната агенция това ограничение ще бъде в нарушение на правилата за неразпространение на атомното оръжие, след като в обекта бъдат инсталирани над 500 центрофуги.

Същевременно заместник-председателят на Иранската организация за атомна енергия Мохамад Саеди заяви, че Иран не може да се съгласи да спре обогатяването на уран. Тъй като споменатото в доклада прекратяване няма законни основания и противоречи на международните споразумения, не може да бъде прието от Иран, е заявил пред Ройтерс Саеди.