Александър Вучич
Александър Вучич / Gulliver/Getty Images, архив
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "ако някой мисли, че Белград е най-доброто място за преговори, страната е готова да предложи това на руските и украинските си приятели", предаде Танюг. 

По повод изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, че Белград би бил добро място за преговори между Русия и Украйна, Вучич припомни, че столицата на Сърбия вече е била място за преговори, както във връзка с тази криза, така и за разговори с талибаните. 

В Белград никой не знаеше къде са били преговорите. Всички бяха доволни, заяви снощи Вучич. 

Вучич: България е длъжна да ни достави руски газ, ние си плащаме

Вучич подчерта пред телевизия Хепи, че що се отнася до Сърбия, тя иска колкото се може по-бързо да се стигне до мир. 

Това би била най-добрата новина на света. Не искаме да се намесваме в нищо.  Ако някой смята, че Белград е най-доброто място, готови сме да предложим Белград на руските и украинските приятели за преговори, добави сръбският президент.

Вучич заяви,  че негова цел е да спечели 50 процента  на президентските избори, но би бил  недоволен от себе си и тъжен от всеки резултат, който е под 60 процента  от гласовете. Сръбският президент каза също, че Сърбия няма да признае Косово заради изборите. 

Вучич каза, че ще се отрече  от 50 000 до 55 000 гласа на сърбите в Косово на изборите, колкото биха гласували за него като президентски кандидат, макар да е този, който се бори за всеки глас и призовава хората  да участват в изборите, за да не предизвика безредици. 

Тъй като знам, че албанската полиция няма да позволи  секциите да бъдат отворени и щом тръгнат редиците, те ще  дойдат въоръжени до зъби и ще ги нападнат, каза Вучич и  добави, че сърбите няма да търпят това повече и ще отвърнат. 

По-добре да остана без 50 000 гласа, отколкото да ни се случи катастрофа. Курти искаше само едно нещо, а това е де факто признаване на независимостта на Косово.  Е няма такива избори и такива гласове, заради които ще получиш независимост на Косово, каза сръбският президент.
БТА