Вторият по ранг в Хамас намеква, че са възможни преки преговори с Израел
Вторият по ранг в Хамас намеква, че са възможни преки преговори с Израел / снимка: Guliver/Getty Images

Високопоставен член на Хамас твърди, че радикалната палестинска групировка желае преки преговори с Израел за отварянето на граничните пунктове на Газа и освобождаването на затворници, предадоха Ройтерс и ДПА.

В интервю за ливанската телевизия "Ал Кудс", което ще бъде излъчено по-късно днес, вторият човек в Хамас Муса Абу Марзук казва, че преките преговори с Израел не са табу.

"Както може да се преговаря с оръжие, така може да се преговаря и с говорене", посочва той и като припомня, че досегашната политика на Хамас е била да не преговаря пряко с израелците, отбелязва: "Другите трябва да осъзнаят, че този въпрос не е табу". Марзук казва още, че "от правна гледна точка преговарянето с врага не е грешка" и добавя, че такива преговори може да станат необходимост под натиска на народа на Ивицата Газа.

Говорителят на израелското правителство Марк Регев отказа да коментира, докато изявлението на Абу Марзук бъде излъчено. През последните години Израел и Хамас водиха няколко кръга преговори с египетско посредничество, главно по размяна на затворници и сключване на примирие, припомнят агенциите.

Източник: БТА