/ Gulliver/Getty Images
"Втората вълна от коронавирусната епидемия дойде в Чешката република. Броят на случаите, включително пациентите, които имат нужда от хоспитализиране, ще се увеличи значително", заяви един от водещите епидемиолози на Чехия Роман Примула, който през пролетта оглавяваше централния кризисен щаб за борба с коронавируса в страната.

В събота чешкото Министерство на здравеопазването регистрира нови 1541 души с коронавирус, като с това общо случаите на COVID-19 станаха 13 739. От тях 297 души са в болници, а 69 са в тежко състояние.

Австрия навлезе във втора вълна на коронавируса

По среднодневен брой новозаболели Чехия се нарежда на трето място в Европа след Испания и Франция.

"През следващите две до три седмици броят на хоспитализираните пациенти с инфекцията може да достигне нивата си от пролетта, когато беше първата вълна на епидемията. До края на октомври броят на леглата, разпределени в болниците за заразените с COVID-19, може да не достигат", съобщи Примула пред чешката държавна телевизия.

Заразените с коронавируса по света надхвърлиха 28 милиона

Ако сегашният темп на заразените се запази, ще се наложи преструктуриране на болниците или отваряне на полеви болници за настаняване на заболелите, предупреди епидемиологът.

„Ясно е, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път на кратки разстояния, затова тържества като сватби, кръщенета и всякакви други семейни или други мероприятия са предпоставка за заразяване“, допълни Примула.

Турция официално обяви втора вълна на коронавируса

Хората реагират на ограничителните мерки в двете крайности - от пълно спазване през пролетта, до пълно неглижиране през лятото и есента. "През лятото хората активно се срещаха, пътуваха, ходеха на екскурзии. На това се дължи сегашният драстичен ръст на заболелите", убеден е лекарят.

И допълни, че всички - от лекарите, пред политиците, през обикновените хора и специалистите са сгрешили в преценката си за това колко е опасен вируса. "За това сега от последно място по брой случаи в Европа, сме на трето", завърши епидемиологът.
БГНЕС