Все повече сексуални посегателства срещу жени и в други европейски градове
Все повече сексуални посегателства срещу жени и в други европейски градове / снимка: БГНЕС

Стотици жени станаха жертви на сексуални посегателства и грабежи в германския град Кьолн. Все повече сигнали за подобни нападения обаче се получават и в други европейски градове.

Жертва от Кьолн: Страхувах се, че ще ме изнасилят направо на улицата

Полицията в австрийския град Залцбург получава множество сигнали от жени, станали жертва на нападения от страна на мигранти в новогодишната нощ, предаде ТАСС, като се позова на в. "Пресе".

Според изданието, което цитира представител на полицията, една от жените била подложена на сексуално посегателство от двама мъже, които впоследствие й откраднали телефона. Тя казала пред органите на реда, че мъжете от чуждестранен произход се движели в група от 8-10 човека.

През последните дни в полицията в Залцбург са постъпили още няколко сигнала за инциденти с участието на мигранти от Сирия и Афганистан. При друг случай органите на реда са задържали 24-годишен афганистанец, който грубо досаждал на посетителка в местен бар.

Полицията в Залцбург е започнала да регистрира нападения срещу жени още преди Нова година. На 26 декември две жени са били нападнати от 10-15 млади мъже.

Органите на реда проверяват дали става дума за организирани случаи и дали има координация между групите от нападатели.

Разгонената мъжка глутница в Германия

През новогодишната нощ в Хелзинки също е имало необичайно високо равнище на сексуални посегателства, съобщи финландската полиция, цитирана от Франс прес. Силите на реда, които са патрулирали в нощта на 31 декември са установили "множество прояви на сексуално посегателство" на централен площад на финландската столица, където се били 20 000 празнуващи, без обаче да е била внесена нито една жалба.

Затова пък три случая на сексуално нападение, за два от които са внесени жалби, са установени в най-голямата гара на Хелзинки, където се били събрали около 1000 бежанци, повечето от тях иракчани, се казва в полицейски доклад. Заподозрените за деянията са трима бежанци, които са в ареста.

"Такива случаи на посегателство не е имало нито на миналата Нова година, нито в други случаи. Това е напълно ново явление в Хелзинки", заяви заместник-началникът на столичната полиция Илкка Коскимаки.

Полицията посочи в изявление, че е взела специални предварителни мерки, след като получила информация, че "бежанци имат намерения, подобни на тези от гарата в Кьолн", в Германия.

Кметицата на Кьолн със съвети за поведение към жените след сексуалните атаки

Сексуални посегателства срещу жени, като тези в град Кьолн в Германия, е имало в новогодишната нощ и в Цюрих, съобщи Франс прес, позовавайки се на полицията в швейцарския град.

Получихме няколко жалби за сексуални посегателства и грабежи, посочи в комюнике полицията, правейки паралел с оплакванията, получени в няколко германски града.

Полицията в Цюрих започна разследване, като потърси съдействие от евентуални очевидци и призова ако има други пострадали от подобни посегателства, те да подадат жалби.

В полицията в града са били получени сигнали за 25 кражби в новогодишната нощ, когато край градското езеро са празнували около 120 000 души. Докато разследвала кражбите, полицията установила, че няколко жертви са съобщили и за сексуални посегателства. Няколко жени посочили, че били заобиколени и опипвани от "няколко мъже с мургава кожа", смесили се с тълпата. Служители на реда уточняват, че повечето от жалбите са получени в последните 24 часа.

Нови разкрития около сексуалните нападения над жени в Кьолн

Междувременно мъж на 21 години и трима непълнолетни бяха арестувани по подозрение в изнасилване на две момичета в западния германски град Вайл ам Рейн, заявиха полицията и прокуратурата, цитирани от ДПА. Жертвите и 21-годишният заподозрян били познати. Момичетата се срещнали с него на Нова година и отишли с него в апартамента му, където първоначално участвали в сексуални занимания по взаимно съгласие.

Впоследствие ситуацията се изострила, при което мъжът, 15-годишният му брат и други две 14-годишни момчета неколкократно изнасилили момичетата. Според полицията четиримата заподозрени са сирийци, макар че не е ясно дали те са бежанци, които в момента търсят убежище, или са в Германия от по-дълго.

Няма данни случаят да е свързан с масовите сексуални нападения в Кьолн в новогодишната нощ.

ТАСС припомня, че 50 жалби за посегателства са подадени от жени и в Хамбург, а аналогични случай е имало в Берлин, Дюселдорф и Щутгарт.

Източник: БТА