Нови разкрития около сексуалните нападения над жени в Кьолн
Нови разкрития около сексуалните нападения над жени в Кьолн / БГНЕС

Кандидати за убежище в Германия може да бъдат депортирани, ако се установи, че са участвали в серията посегателства срещу жени в новогодишната нощ в Кьолн, предаде Асошиейтед прес, като цитира германския министър на правосъдието Хайко Маас.

В интервю пред германския в. "Функе" Маас каза, че законът позволява хора да бъдат депортирани по време на процеса за предоставяне на убежище, ако тези хора са осъдени на една или повече години затвор, допълва АП.

Най-малко 106 жени подадоха сигнал, че са станали обект на сексуални посегателства и грабежи по време на тържествата за Нова година в Кьолн. Според властите от тези жени две са подали сигнал за изнасилване.

Разгонената мъжка глутница в Германия

Пред в. "Билд" германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че всеки, който е извършил сериозни престъпления, независимо от статута си, ще трябва да очаква депортиране от Германия, допълва АП.

Сега в Германия действа правилото, че бежанците, извършили престъпления, може да получат до три години затвор и да излежават присъдата си на територията на страната, допълва ТАСС.

Трябва да обсъдим възможното изменение на това правило, посочи Де Мезиер пред "Билд", цитиран от ТАСС.

Полицията твърди, че свидетели са описали извършителите на посегателствата като хора от арабски или северноафрикански произход, но досега няма солидна информация за това кой е извършил тези нападения, отбелязва Асошиейтед прес.

ТАСС припомня, че 50 жалби за посегателства са подадени от жени и в Хамбург, а аналогични случай е имало в Берлин, Дюселдорф и Щутгарт.

Жертва от Кьолн: Страхувах се, че ще ме изнасилят направо на улицата

В. "Билд" публикува и доклад на полицията, в който подробно се описва какво точно е станало в Новогодишната нощ на площада пред катедралата на Кьолн и пред градската гара, допълва ТАСС.

От доклада става ясно, че повечето от нарушителите на реда на този площад са били в състояние на алокохолно или наркотично опиянение. Те се били събрали на площада преди настъпването на Нова година, пускали фойерверки към другите празнуващи и към полицията, хвърляли бутилки по хората. От доклада не става ясно колко празнуващи е имало в тази нощ на площада.

Кметицата на Кьолн със съвети за поведение към жените след сексуалните атаки

Полицаите били между 150 и 200. В даден момент полицаите решили да разчистят площада, за да избегнат още безредици, но тогава злосторниците просто се преместили на гарата, където окупирали дори пероните и започнали да заплашват свидетели на деянията си.

Към полицаите на площада непрекъснато се обръщали момичета, които казвали, че са жертва на сексуално посегателство. В доклада се посочва, че заради голямото количество на тази посегателства, службите за безопасност са се ограничили до възстановяване на спокойната обстановка и до взимането на други нужни мерки. Било е невъзможно да се помогне на всяка жертва и оперативно да се задържат извършителите на посегателствата, се казва в документа.

В доклада се посочва, че за първи път от 29 години, силите за сигурност се сблъскват с подобни прояви на неуважение. В документа се говори, че някои от злосторниците пред очите на полицаите унищожавали документите си за самоличност и казали, утре ще получат нови. Чужденец пък казал на полицаите да се държат дружелюбно с него, защото той бил поканен в Германия от госпожа Меркел.

Меркел заклейми нападенията срещу жени в Кьолн в новогодишната нощ

Засега правоохранителните органи водят разследване на трима заподозрени за атаките. Полицията проучва и социалните мрежи, видеозаписите и снимките, направени в новогодишната нощ на площада пред катедралата и гарата. В доклада се цитира и мнение на полицаи, според които злосторниците са действали съгласно предварителна договорка. Когато 1000 мъже от Северна Африка се събират на едно място, това не може да е случайност, казват представители на правоохранителните органи.

Източник: БТА