Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер беше подложена на критики, след като предложи правила за поведение на жените в отговор на вълната от сексуални посегателства, която разпали продължаващите дебати за миграцията в Германия, предаде ДПА.

90 жени се оплакаха от сексуални посегателства навръх Нова година в Кьолн

Потребители публикуваха в социалните мрежии коментари с хаштаг "На една ръка разстояние", изразявайки неодобрението си към предложението на Рекер жените да стоят на определено разстояние от непознати на улицата и да се движат в групи, за да не привличат внимание.

Трима арестувани за нападенията над жени в Кьолн

Има данни, че масовите нападения в новогодишната нощ близо до централната жп гара в Кьолн, включващи над 90 предполагаеми сексуални посегателства и поне едно изнасилване, са били извършени от мъже от северноафрикански произход.Не е ясно дали мъжете са били кандидати за убежище или имигранти второ поколение, но престъпленията предизвикаха в Германия разгорещени дебати за последиците от допускането на 1,1 милион мигранти в страната през 2015 г.

Рекер, която привлече медийното внимание, когато през октомври беше намушкана с нож по време на предизборната кампания заради позицията й в подкрепа на бежанците, сега е обвинявана, че стоварва отговорността върху жертвите. Според критиците й вместо това тя би трябвало да се съсредоточи върху засилване на сигурността и изправяне на виновниците пред правосъдието.

Според полицията подобни престъпления са били извършени също така в Хамбург и Щутгарт по време на празненствата в новогодишната нощ, макар в значително по-малък мащаб.

Източник: БТА