Трима арестувани за нападенията над жени в Кьолн
83436
Трима арестувани за нападенията над жени в Кьолн
Трима арестувани за нападенията над жени в Кьолн
  • Трима арестувани за нападенията над жени в Кьолн
  • Трима арестувани за нападенията над жени в Кьолн

Деветдесет жени в Кьолн са подали оплаквания в полицията срещу неизвестни извършители, които в празничната нощ на 31 декември са ги обрали и малтретирали сексуално. Постъпили са сигнали и за поне две изнасилвания. Подобни атаки е имало в Хамбург и Щутгарт.

Трима души, заподозрени за атаките са задържани и разпитвани в полицията. Според властите случилото се на един от най-оживените площади в града е "напълно нов тип престъпление".

Кметицата на Кьолн със съвети за поведение към жените след сексуалните атаки

Подадените в полицията жалби са за извършени нападения в новогодишната нощ от страна на група мъже, чийто външен вид предполага, че са от „арабски произход". Полицията очаква да последват и нови жалби.

Началникът на полицията в област Рейн Волфганг Албертс обяви, че нападенията са били брутални и извършени по „нечуван" начин. Според властите случилото се на един от най-оживените площади в града е "напълно нов тип престъпление".

Германските медии съобщават, че подобни инциденти са регистрирани и в Хамбург, където са подадени 10 жалби, както и в Щутгарт, където две момичета са насилени от групи от 5 до 15 мъже.

Около една трета от жалбите в Кьолн са свързани със сексуално посегателство. Показания са дали 60 души, които свидетелстват за 80 обира и 15 сексуални нападения.

Разгонената мъжка глутница в Германия

Министърът на правосъдието Хайко Маас осъди престъпленията, като обяви, че властите няма да толерират подобни отвратителни атаки:

„Това, което се е случило около гарата в Кьолн и на други места в Германия, е неприемливо. Няма да позволим то да се повтори, а престъпниците трябва да бъдат наказани. Трябва и да изясним дали това, което се е случило, е нова форма на организирана престъпност и държавата да вземе мерки срещу нея. Това очевидно е напълно ново измерение на организираната престъпност".Маас призова всички извършители да бъдат заловени и изправени пред съда.

Във вторник вечерта в центъра на Кьолн близо 500 души протестираха срещу насилието на жени и поискаха адекватни и незабавни мерки.

Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер възмути съгражданите си с предложения за поведението на жените на големи улични меропирятия. Тя ги посъветва да не ходят сами и да пазят дистанция от непознати мъже:

„Превенцията според мен означава, или поне така мисля, по-младите жени и момичета да спазват дистанция от поне една ръка разстояние от непознати мъже".

Меркел заклейми нападенията срещу жени в Кьолн в новогодишната нощ

Германският канцлер Ангела Меркел коментира с възмущение случилото се, като заяви, че очаква полицията и прокуратурата да подходят с най-голямата твърдост на закона.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер разкритикува работата на полицията в Кьолн заради това, че първоначално са подали съобщения за спокойно преминала новогодишна нощ в града. На тази критика с остро възмущение реагира полицейският профсъюз, който репликира министъра с думите, че полицаите са пратени в Бавария да приемат бежанци и в градовете няма достатъчно служители на закона, които да се справят с тази ситуация.

Профсъюзът от месеци настоява за увеличаване на полицията, за да може да продължи да се справя със задачите си, след като голямата част от хората й бяха командировани да приемат и регистрират бежанци.

В новогодишната нощ в Кьолн на смяна са били 120 полицаи.