/ Gulliver/Getty Images
Наближавайки към финала, Световното първенство се превърна в Европейско
Отборите на Франция, Белгия, Англия и Хърватия са четирите, които продължават към полуфиналната фаза на Световното първенство по футбол в Русия
 

Франция
Gulliver/Getty Images


Вчера първи финалист стана Франция след като надви Уругвай с 2:0. 22 пъти французите са "печелили" мача на почивката и никога не са губили (21 успеха и 1 равенство). Уругвай пък от своя страна не е печелил 17 мача на Мондиали, след като допуска пръв гол.

Мондиал 2018 започва с призив: Рускините да не спят с чужденци

Белгия
Gulliver/Getty Images


След късния мач вчера стана ясен и вторият полуфиналист - Белгия, които победиха с 2:1 отбора на Бразилия в абсолютна футболна класика на мачове от Световните първенства. Бразилия се проваля на Мондиал за четвърти пореден път, като отпада от европейски отбори.
 

Англия
Gulliver/Getty Images


В ранния мач днес националният отбор на Англия победи Швеция с 2:0 и зае мястото на третия полуфиналист. Англичаните са в Топ 4 на Мондиал за трети път в историята си и за първи път от 28 години насам.
 

Хърватия
Gulliver/Getty Images

За да има има мир и любов: Наръчник за жени по време на Мондиал 2018

А в последната среща от четвъртфиналите след изключително атрактивен и равностоен двубой път напред си постла отборът на Хърватия, след като надигра Русия. Редовното време завърши 1:1, а в продълженията и двата отбора успяха да се разпишат с още по един гол, което направи резултата 2:2. Победата - с краен резултат 6:5, хърватите измъкнаха след изпълнението на дузпи.

Хърватите са на полуфинал за втори път в историята си. През 1998 г. в тази фаза бяха отстранени от Франция, а впоследствие завършиха трети. Руснаците пък не са играли полуфинал от времето, в което бяха все още СССР - през 1966 г. Въпреки това те си тръгват с аплодисменти, защото никой не е очаквал от тях да стигнат дори 1/4-финал.
 

Русия
Gulliver/Getty Images

 
Така след четвъртфиналите на практика Световното първенство се превърна в Европейско. С отпадането на последните два южноамерикански тима - Уругвай и Бразилия, в Русия не останаха отбори извън Стария континент, които да спорят за световната титла. Още в групите бяха елиминирани всички африкански отбори. Последният азиатски представител Япония напусна надпреварата на осминафиналите. Там отпадна и Мексико, последният тим от зона КОНКАКАФ.

Шампионският трофей за Мондиал 2018 вече е в Москва (ВИДЕО/СНИМКИ)

Gulliver/Getty Images


Първият полуфинален мач на Мондиал 2018 между Франция и Белгия ще се играе на 10 юли (вторник). На следващия ден - 11 юли (сряда) място на финала ще търсят и отборите на Англия и Хърватия.
gong.bg