/ Guliver/Getty Images
Неуспехът за съставяне на управляваща коалиция в Германия заплашва имиджа на страната, заяви пред парламента министърът на външните работи Зигмар Габриел, цитиран от ДПА.

След провала на преговорите със Свободната демократическа партия позицията на канцлера Ангела Меркел изглежда несигурна. Габриел предупреди депутатите, че Германия трябва да внимава за опити на противници на свободния либерален световен ред да използват ситуацията в страната като доказателство, че западните демокрации са неспособни да изпълняват отговорностите си.

"Каквото и да направим през следващите седмици, това, което не бива да правим при никакви обстоятелства, е да осигуряваме подкрепа на тези, които са доволни от отслабването на либералния световен ред", подчерта германският външен министър.
 
Наблюдаваме ли края на канцлерката Ангела Меркел?

В същото време президентът Франк-Валтер Щайнмайер води преговори с лидерите на Свободната демократическа партия и Зелените, за да се опита да поднови опитите за съставяне на нова тристранна коалиция.
 
Това е първият случай от 1949 г., когато германските партии не успяват да сформират парламентарно мнозинство, отбелязва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че обикновено спокойният германски парламент е провел бурно заседание днес на фона на заплахата от предсрочни избори. Маневрите, свързани с решаването на сегашната политическа криза, изглежда допринесоха за необичайно агресивната атмосфера в Бундестага. Депутати от различни партии си размениха обиди, докато долната камара на парламента разглеждаше сериозния въпрос за правителствен план за временно удължаване на седемте военни мисии на Германия в чужбина и обсъждаше плановете на концерна Сименс за големи съкращения.

Два месеца след вота: Германия още няма правителство, има възможност за нови избори


На днешното заседание 92-те депутати от популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се появиха в Бундестага за втори път, откакто тяхната формация стана първата голяма крайнодясна партия, влязла в националния парламент след края на Втората световна война, отбелязва ДПА.
 
Членовете на АзГ произнесоха поредица от дълги, често неструктурирани речи за трафика на хора, исляма, икономическите отражения на подкрепата за алтернативните енергийни източници и, разбира се, за бежанците - ключовия въпрос, вкарал ги в парламента. Много депутати от другите партии демонстративно не слушаха изказванията им и вместо това гледаха смартфоните си.

Меркел: Предпочитам нови избори вместо правителство на малцинството

Въпреки напрежението на трибуната на парламента, най-важната политическа дейност се развиваше зад кулисите, посочва ДПА. Агенцията отбелязва, че водещите германски партии са подложени на засилващ се политически натиск да се върнат на масата за преговори, за да се избегнат нови избори.

Заседанието започна с опит на канцлера Ангела Меркел усмихната да поднови преговорите за съставяне на коалиция. Тя разговаря първо с депутати от Свободната демократическа партия, а след това се приближи до видимо стреснатия лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц, който отказва да направи нова коалиция с консерваторите на Меркел, за да бъдат избегнати предсрочни избори.
БТА