/ Guliver/Getty Images
Лидерът на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Мартин Шулц е убеден, че след провала на коалиционните преговори ще се проведат повторни избори за Бундестаг. "Ние не се страхуваме от нови избори и ги считаме за правилни”, каза той на пресконференция в Берлин.

Ангела Меркел няма да прави опити да оглави правителство на малцинството

Политикът каза още, че Ангела Меркел не е говорила с него за формирането на коалиция. Шулц добави, че в сряда ще проведе среща с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, по време на която ще бъде обсъдена вътрешната политическа ситуация.

Коалиция "Ямайка" няма управлява Германия, преговорите се провалиха

По-рано Щайнмайер призова всички водещи политически сили на Германия да осигурят формирането на правителство, без да провеждат нови избори за Бундестаг.

Меркел иска Германия да разполага със стабилно правителство

"Очаквам пълна готовност за осигуряването на правителството в обозримо бъдеще", каза той в Берлин. Държавният глава подчерта, че "политическите партии са изправени пред предизвикателство".

Два месеца след вота: Германия още няма правителство, има възможност за нови избори

"Ние се озовахме в ситуация, каквато не е имало от поне 70 години. Формирането на правителство винаги е било сложен процес. Всички партии трябва да помислят за това и да преразгледат позицията си", посочи той.

По-рано днес Ангела Меркел заяви, че консерваторите съжаляват за неуспеха на преговорите и че ХДС/ХСС в близко време ще поднови работата по тази тема. В продължение на месец консерваторите от ХДС/ХСС, либералната Свободна демократична партия (СвДП) и Зелените водят предварителни преговори, които обаче не успяха да завършат с разбирателство.
БГНЕС