/ БГНЕС, архив
Меркел изрази съжаление за провала на преговорите за управляваща коалиция
Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц потвърди снощи, че партията му няма да участва в нова голяма коалиция с ХДС/ХСС, предаде ДПА.
 
Два месеца след вота: Германия още няма правителство, има възможност за нови избори

"Избирателите отхвърлиха голямата коалиция", каза Шулц на регионална партийна конференция в Нюрнберг, преди да стане известно, че проучвателните преговори за т.нар. коалиция Ямайка между ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените са се провалили.
 

Меркел иска Германия да разполага със стабилно правителство

В петък Шулц каза, че ако преговорите се провалят, трябва да бъдат свикани нови избори.

Канцлерът Ангела Меркел изрази съжаление тази нощ за провала на проучвателните преговори за съставяне на управляваща коалиция в Германия, предаде АФП.
 
Меркел каза, че днес ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените.
 

БГНЕС, архив


Според Ройтерс решението й да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, е знак, че канцлерът няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените. "Това е ден за задълбочен размисъл какво да правим занапред в Германия. Като канцлер ще направя всичко възможно нашата страна да бъде управлявана добре в трудните седмици, които предстоят", каза канцлерът, цитирана от Ройтерс.
 
След парламентарните избори в Германия на 24 септември, ГСДП обяви, че ще бъде в опозиция , напомня ДПА.
БТА