Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС, архив
Британският парламент ще гласува относно сключеното с Брюксел споразумение за изтегляне от ЕС на 11 декември, заяви пред депутатите премиерът Тереза Мей, цитирана от Франс прес.
Камарата на общините ще трябва да реши дали иска да се подчиним на гласа на британския народ, който избра Брекзита, заяви Мей в дебат в парламента. Тя се опитва да убеди депутатите да подкрепят нейното споразумение, което беше посрещнато с голям скептицизъм.

25 ноември: Евролидерите одобриха споразумението за Брекзит

Преди гласуването на 11 декември депутатите ще обсъждат споразумението в продължение на пет дни, съобщава канцеларията на Мей, цитирана от Ройтерс.
Планът на премиерът среща съпротива както от средите на евроскептиците, така и на привържениците на ЕС сред 314-те депутати от Консервативната партия и 313-те депутати от опозиционни партии.

Политически реакции за одобреното споразумение за Брекзит

През уикенда 10-те депутати на северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя правителството на малцинството на Мей вече заявиха, че ще гласуват против споразумението. За да бъде прието, то трябва да получи подкрепата на просто мнозинство от депутатите, или около 320 гласа, ако всички активни се появят и гласуват.

Британска партия се закани, че споразумението за Брекзит няма да мине в парламента

Бивши високопоставени членове на парламентарни групи обаче казват, че премиерката може да се нуждае от само 305 гласа, като се отчетат болестите и отсъствията, отбелязва Ройтерс.
 
БТА