Войници от НАТО убиха четирима цивилни в Афганистан
Войници от НАТО убиха четирима цивилни в Афганистан / снимкa: БГНЕС

Войници от силите на НАТО ИСАФ убили четирима и ранили трима цивилни, след като автомобилът им не спрял на пропускателен пункт в провинция Хелманд в Южен Афганистан, предаде Ройтерс.

На шофьора на колата бил даден знак да спре при приближаването си към пропускателния пункт, но той продължил. "Войниците от ИСАФ дали няколко предупредителни изстрела в безопасна за колата посока, но в крайна сметка, след като шофьорът отказал да спре, били принудени да открият огън по нея, опасявайки се, че това може да се окаже терористично нападение", се посочва в доклад на ИСАФ за случката.

"ИСАФ дълбоко съжалява за този инцидент, причинен от безразсъдните действия на шофьора. По случая ще има разследване", се уточнява в доклада. Над 250 цивилни афганистанци бяха убити от чуждестранните сили през първите шест месеца на годината, по данни на ООН. Повечето цивилни жертви са загинали при въздушни удари.

Поредицата инциденти с участието на международните войски през последния месец, при които загинаха над 60 цивилни афганистанци, предизвика изблик на обществения гняв срещу чуждестранните сили в Афганистан.