Twitter обяви, че е скрил туит на американския президент Доналд Тръмп за безредиците в Минесота, обяснявайки, че „насърчава насилието“ и по този начин нарушава правилата на социалната мрежа.

"Туитът е скрит от публичното пространство, но всеки, който иска, може да види какво е написал президентът, защото това е в обществен интерес", завиха от мрежата.

Тръмп туитва за ситуацията в Минеаполис, където три вечери подред има безредици и сблъсъци с полицията заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който загина по време на полицейски арест.

Тръмп заплаши да спре социалните мрежи в интернет, след като се ядоса на Туитър

Тези бандити опетняват паметта на Джордж Флойд и аз няма да допусна това. Разговарях с губернатора Тим Уолц, който каза, че армията ще бъде с него в това. Ще се опитаме да контролираме всички безредици, но когато започнат грабежите, ще започне и стрелбата. Благодаря ви“, написа Тръмп.

Сблъсъкът между Тръмп и Twitter започна, когато социалната мрежа предупреди потребителите да проверят фактите в два туита на американския президент.

Тръмп подписа изпълнителна заповед снощи, с която ограничава защитата на социалните мрежи от съдебни дела.

Тръмп подписа указа за социалните мрежи

Първоначално той заплаши, че ще закрие социалните мрежи, след като Twitter предупреди, че публикациите на Тръмп водят до дезинформация, а президентът на САЩ обвини социалната мрежа в "задушаване на свободата на словото" и "намеса в президентските избори през 2020 г."

Указът задължава изпълнителните институции, включително Федералната комисия за съобщения и Федералната комисия по търговията, да проучат дали за компаниите, които притежават социални мрежи, могат да се въведат нови бизнес правила.

Twitter и Facebook са защитени от правна отговорност за съдържание, публикувано от техните потребители съгласно раздел 230 от Закона за съобщенията от 1996 г., защото са регистрирани като „платформа“, а не като „издатели“, които могат да бъдат съдени за съдържание.

Зукърбърг: Социалните мрежи не трябва да бъдат арбитри на истината

Тръмп каза, че параграфът може да бъде "премахнат или изменен", така че социалните мрежи да нямат правен имунитет.

Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси по-рано заяви, че компанията "ще продължи да отбелязва фалшива и противоречива информация за изборите в световен мащаб". Експертите в тази област изразиха съмнения, че това е възможно без одобрение от Конгреса.
БГНЕС