Властта в Южна Осетия е готова да продължи диалога с опозицията
Властта в Южна Осетия е готова да продължи диалога с опозицията / снимка: Reuters, архив

На спешно съвещание с шефовете на силовите структури в Южна Осетия президентът Едуард Кокойти ги прикани да положат всички усилия, "за да запазят стабилността и спокойствието в републиката", информира ИТАР-ТАСС.

По-рано пътят между Южна Осетия и Русия бе затворен "заради сложната политическа обстановка в републиката и с цел да бъдат предотвратени провокации", както съобщиха местните органи на реда.

Върховният съд на Южна Осетия отхвърли иска на Алла Джиоева, която спечели най-много гласове на президентските избори, срещу решението на съда да обяви резултатите от вота за недействителни. По решение на парламента нови избори ще има на 25 март догодина, припомни на съвещанието Едуард Кокойти.

"Оттук следва, че всички по-нататъшни стъпки на самообразували се структури ще бъдат извън закона. Готови сме да продължим и занапред диалога с опозицията, но няма да допуснем безредици из улиците", добави лидерът на отцепническата грузинска република.

Джиоева не прие решението на Върховния съд и на 30 ноември се самообяви за президент на Южна Осетия, а нейни привърженици започнаха протести в центъра на Цхинвали с искане да бъде призната изборната й победа, предава БТА. В събота те настояха за оставка на действащия президент Едуард Кокойти. В неделя щабът на Джиоева насрочи за 10 декември церемония по встъпването й в длъжност.

Днес на обяд Джиоева свиква спешно заседание на създадения от нея държавен съвет на Южна Осетия. Тя заяви пред журналисти, че ще бъде обсъдено по-специално обръщение към международните организации с искане да се намесят в ситуацията. "Освен това, може да поискаме от Русия политическо убежище за мен и моите привърженици и избиратели", добави Джиоева.

Тя заяви, че както и симпатизантите й, няма нищо общо с днешния гранатометен обстрел на сградата, в която живее генералният прокурор на Южна Осетия Таймураз Хугаев. Това може да е провокация от страна на действащата власт и силовите структури с цел да разклатят ситуацията в републиката, каза Джиоева, цитирана от РИА Новости.

След покушението срещу генералния прокурор действията на южноосетинските силови структури ще бъдат координирани от вътрешния министър, заяви Кокойти на днешното съвещание.

"В момента опозицията се опитва да пречупи преговорния процес, да изведе ситуацията от правното русло" и да прибегне към силови методи, предупреди Кокойти. Той прикани всички служители от тези структури да не превишават пълномощията си, колкото и да е трудно това с оглед на заплахите срещу тях и семействата им.