Вижте кои са жените начело на властта по света
Вижте кои са жените начело на властта по света / ThinkStock/Getty Images

От утре Великобритания ще има жена за премиер и това ще е Тереза Мей. По този повод Франс прес предлага справка на страните в света, ръководени от жени.

Германия - От 2005 г. Ангела Меркел е канцлер. Тя е първата жена на този пост. През декември на 2013 г. Меркел беше преизбрана от германските депутати за трети 4-годишен мандат.

Хърватия - Бившата министърка на външните работи, консерваторката Колинда Грабар Китарович беше избрана за президент през януари 2015 г. Тя е първата жена президент на Балканите, избрана чрез преки избори.

Литва - Далия Грибаускайте, бивша европейска комисарка, беше избрана за президент през май 2009 г. Тя е първата жена на този пост в родината си.

Малта - Мари-Луиз Колейро Прека беше избрана за президент през април 2014 г. Тя е втората жена на този пост в Малта.

Норвегия - Ерна Сулберг, чиято Консервативна партия победи на изборите през септември 2013 г., стана втората жена премиер в историята на страната.

Полша - Беата Шидло, кандидатката на консервативната партия "Право и справедливост", която има мнозинство в парламента, стана премиер през ноември 2015 г. и наследи на поста друга жена - Ева Копач.

Бангладеш - Шейх Хасина Вазед беше преизбрана за втори 5-годишен премиерски мандат през януари 2014 г., след като заемаше поста през 2009 г.

Мианма - Като ръководител на дипломацията на страната и специален държавен съветник Аун Сан Су Чжи е де факто шеф на правителството. Тя не можа да стане президент заради разпоредбите на конституцията, наследена от хунтата, но успя да издигне на поста свои приближен Тхин Чжо.

Южна Корея - Пак Гън-хе беше избрана за президент през декември 2012 г. за петгодишен мандат. Тя е първата жена на този пост.

Непал - Парламентът избра през 2015 г. комунистката Бидхя Деви Бхандари за президент. Тя е първата жена на този пост в Непал.

Тайван - Бившата университетска преподавателка Цай Ингвен стана президент през януари, спечелвайки изборите с 56 процента. Тя е първата жена президент на Тайван.

Либерия - Елън Джонсън-Сърлийф стана първата президентка на страната през ноември 2005 г. Тя беше преизбрана през 2011 г. за втори 6-годишен мандат.

Намибия - Саара Куугонгелва-Амадхила беше назначена за премиер през март 2015 г. и е първата жена начело на този пост в страната.

Мавриций - Амина Гариб-Факим беше избрана от парламента за президент на този остров в Индийския океан. Тя е първата жена на поста.

Чили - Мишел Бачелет беше избрана за президент през декември 2013 г. Тя беше президент и в периода 2006 - 2010 г.

Маршалови острови - Хилда Хайн беше избрана през януари 2016 г. за президент на тази миниатюрна република с 55 000 жители в Тихия океан.

Източник: БТА