Великобритания няма да преразглежда споразумението с Либия за трансфер на затворници
Великобритания няма да преразглежда споразумението с Либия за трансфер на затворници / снимка: Reuters, архив

Британското правителство заяви, че няма планове за преразглеждане на споразумението за трансфер на затворници с Либия, след като британската компания „Бритиш петролиъм" призна, че е лобирала пред предишния кабинет по случая, предаде Ройтерс.

„Нека да бъде напълно ясно, освобождаването на Абделбасет ал Меграхи е решение, което се основава на хуманна основа и не е свързано с разговорите с Либия относно трансфера на затворници", каза говорител на британския премиер Дейвид Камерън. „Нямаме планове за преразглеждането на споразумението за трансфер на затворници", подчерта той.

„Бритиш петролиъм" потвърди, че е лобирала пред правителството на лейбъристите относно трансфера на затворници, защото имала опасения, че забавянето на взимане на решение по този въпрос ще навреди на нейната сделка с Либия за офшорни сондажи. След тези признания някои американски политици искат да научат дали компанията е изиграла и роля в освобождаването на атентатора от Локърби. „Бритиш петролиъм" обаче отрича да е бил замесен в разговорите за свободата на либиеца, допълва БТА.

Миналото лято шотландското правителство пусна Меграхи защото е болен от рак в терминален стадий и му оставали три месеца живот. Меграхи все още е жив.