Великобритания използва случая Литвиненко за политическа кампания, според Лавров
Великобритания използва случая Литвиненко за политическа кампания, според Лавров / netinfo

Великобритания използва случая с Александър Литвиненко, известен критик на Кремъл, за политическа кампания, която вреди на връзките й с Русия, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Интерфакс и Ройтерс.

На журналистически въпрос дали случаят се отразява отрицателно на отношенията между Лондон и Москва, Лавров каза, че се усеща такова влияние. Виждаме опити от британска страна да се използва криминален случай за започване на своеобразна политическа кампания, заяви руският външен министър. "Ние сме против това. Това е работа на правозащитните органи", допълни Лавров.

Литвиненко, бивш служител на руските спецслужби, получил британско гражданство, почина миналата година в лондонска болница, отровен с радиоактивния изотоп полоний-210.

Преди няколко дни британската прокуратура посочи като главен обвиняем за смъртта му бизнесмена Андрей Луговой, също бивш служител на тайните служби. Поискано бе екстрадирането му, но руските власти не приеха искането. Малко преди да почине,

Литвиненко обвини Кремъл за състоянието си, а вчера Луговой, който отрича да е замесен в смъртта на Литвиненко, заяви, че британското разузнаване е свързано с отравянето му.