британският парламент
британският парламент / БГНЕС
Правителството на Великобритания получи окончателно одобрение от парламента за законодателство, упълномощаващо министър-председателката Тереза Мей да задейства процедура за излизане на страната от Европейския съюз, предадоха световните агенции.

Долната камара на британския парламент даде зелена светлина за Брекзит

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис приветства приемането от парламента на законопроекта, упълномощаващ  Мей официално да задейства процедурата, предаде Ройтерс.

Тереза Мей: Време е за напускане на Европейския съюз

британският парламент
БГНЕС

"Парламентът подкрепи правителството в неговата решимост да се заеме с работата по напускане на ЕС . . . Сега ние сме на прага на най-важните преговори за нашата страна от едно поколение", каза Дейвис.

"Така че ще задействаме член 50 (от Лисабонския договор) до края на този месец, както е планирано, и ще постигнем резултат, работещ в интерес на цялото Обединено кралство", заяви той.

Сега законопроектът ще бъде изпратен на кралицата за символично одобрение, което може да бъде дадено още днес сутринта. Късно снощи Камарата на лордовете прие законопроекта, след като малко по-рано той беше одобрен от Камарата на общините.

ЕС е готов да реагира на британската нота за Брекзит до 48 часа след получаването й

Преди седмица долната камара на парламента одобри законодателството, но горната камара настоя за промени в него, включващи обещание, че на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, ще бъде позволено да останат, и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за Брекзит.
 

британският парламент
БГНЕС

И двете поправки бяха отхвърлени вчера от Камарата на общините, след което Камарата на лордовете също одобри законодателството без промени. Сега Мей може да задейства член 50 от Лисабонския договор за започване на преговори за излизане от ЕС.
БТА