Франсоа Оланд
Франсоа Оланд / БГНЕС
ЕС трябва да извлече поуки от решението на Великобритания да излезе от общността и да се научи да живее в общност на 27 държави. Той трябва да предостави на страните членки избор на различен темп на интеграция в зависимост от техните възможности. Това каза президентът на Франция Франсоа Оланд в рамките на неформалната среща на върха във Версай с участието на германския канцлер Ангела Меркел, премиера на Испания Мариано Рахой и италианския премиер Паоло Джентилони.

ЕС планира извънредна среща за Брекзит
 
Оланд подчерта, че никой не може да влияе на другите или да взема консолидирани решения, ако те засилват противоречията. Той застъпва тезата, че трябва да бъдат създадени нови форми на сътрудничество.
 
Трябва да има проекти в рамките на т.нар. диференцирано сътрудничество, което би позволило някои страни да вървят напред по-бързо и по-далеч в сфери като отбрана, задълбочаване на икономическия и валутен съюз в рамките на еврозоната, хармонизиране на социалната и данъчната политика, културата.

Лондон готов на споразумение за запазване статуквото на гражданите на ЕС след Брекзита
 
Той посочи още, че това, че някои страни ще вървят по-бързо напред, не означава, че другите трябва да бъдат изключвани и да чувстват това като препятствие.
 
По думите му след Брекзит ЕС трябва да излезе укрепен и обновен в посока по-голяма гъвкавост.

Единбург: Мей тласка Шотландия към нов референдум за независимост
 
„Много важно е да можем едновременно да проявяваме солидарност в състава на 27-те, но също така и да показваме способност да вървим напред в различен ритъм в рамките на 27-те страни от ЕС“, каза Оланд.
БГНЕС