/ Guliver/Getty Images
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви от страниците на в. „Таймс”, че твърдата политика на британската министър-председателка Тереза Мей може да доведе до нов референдум за независимост на региона.

В Шотландия може да се състои втори референдум за независимост преди 2020-а


„Ако референдумът за независимост се състои, това ще се случи не заради лоша умисъл на правителството на Шотландия, а заради пълната непреклонност на правителството на Великобритания. Британското правителство още може да промени курса си, но остава малко време”, пише Стърджън в статия, поместена в лондонския всекидневник.

Долната камара на британския парламент одобри стартирането на преговорите за Брекзит

Миналата седмица шотландското правителство съобщи, че обмисля възможността да организира втори референдум за независимост през 2018. Преди това Стърджън се обяви за референдум и запазване на членството на Шотландия в ЕС.

В Лондон са на мнение, че провеждането на втори референдум в Шотландия е невъзможно. На 22 юни 2016, за разлика от Великобритания като цяло, Шотландия подкрепи оставането в състава на ЕС. През 2014 на референдум Шотландия гласува за оставане в състава на Обединеното кралство, но според ръководството на управляващата Шотландска национална партия, положението коренно се е променило след гласуването за Брекзит.
БГНЕС