Британският флаг се развява презд сградата на парламента в Лондон
Британският флаг се развява презд сградата на парламента в Лондон / БГНЕС, архив
Камарата на общините на британския парламент гласува днес исторически законопроект, който ще позволи на британското правителство да активира член 50 от Лисабонския договор и с това да започне процедурата по излизане от Европейския съюз, съобщи Франс прес.

Тереза Мей: Време е за напускане на Европейския съюз

С това одобрение на второ четене от долната камара текстът отива за разглеждане в Камарата на лордовете (горната камара), която би трябвало да го одобри още тази вечер, с което да се предостави възможност на министър-председателката Тереза Мей да започне "развода" с ЕС.

Оланд: ЕС трябва да си извади поуки от Брекзит

Депутатите отхвърлиха с 335 срещу 287 гласа първата поправка, внесена по-рано този месец от Камарата на лордовете, чиято цел бе да защити правата на трите милиона европейски граждани, живеещи на острова. Те направиха същото и с другата поправка, която предвиждаше британският парламент да има последната дума по окончателното споразумение, което ще бъде договорено с Брюксел. Срещу тази мярка гласуваха 331 депутати, а 286 я подкрепиха.

ЕС е готов да реагира на британската нота за Брекзит до 48 часа след получаването й

Членовете на горната камара сега трябва да решат дали да приемат волята на депутатите, или да се противопоставят, като във втория случай ще забавят приемането на закона. Ако отстъпят, законопроектът ще бъде одобрен още днес, отбеляза Асошиейтед прес.
БТА