/ Thinkstock/Getty Images
Институциите на Европейския съюз ще бъдат готови да реагират до 48 часа, след като Великобритания официално задейства член 50 от Лисабонския договор, уведомявайки за решението си да напусне ЕС, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Лондон още преди доста време съобщи, че ще представи такова формално уведомление до края на март, след като британците се произнесоха на референдум за излизане от Евросъюза през юни м.г.

Тереза Мей: Време е за напускане на Европейския съюз

Британската уведомителна нота ще сложи началото на юридически процес, който ще трае две години. През това време Лондон ще преговаря за условията на развода с ЕС. Британската премиерка Тереза Мей се надява, че през това време ще може да обсъжда и бъдещите търговски и други връзки с бившите си европартньори.

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че в зависимост от това кога точно ще пристигне британската нота, лидерите на ЕС ще се съберат на специална среща на върха, на която ще договорят основните насоки на преговорите, които Европейската комисия ще води за развода с Великобритания.

Лондон готов на споразумение за запазване статуквото на гражданите на ЕС след Брекзита

"Ако британското писмо пристигне следващата седмица, специалният съмит ще бъде на 6 април", каза Меркел на пресконференция. "Ако то пристигне по-късно от другата седмица, тогава ние ще трябва да намерим дата след 6 април. Ние сме напълно готови и ще изчакаме с интерес. Но на коя дата през март ще пристигне то, не е от толкова голямо значение", посочи Меркел.
БТА