/ БГНЕС
Великобритания обмисля да подкрепи специален международен трибунал, който да съди руския президент Владимир Путин за войната в Украйна, каза британската министърка на външните работи Лиз Тръс в разговор с украинския депутат Олексий Хончаренко по радио "Таймс". Тя поясни, че кабинетът в Лондон търси ефективен начин, за да бъдат подведени под отговорност руските лидери за ужасяващите военни престъпления, съобщи БТА.

Украинското правителство настоява да бъде създаден специален международен трибунал, който да съди Путин и представители на руското правителство за престъпленията срещу украинците.

Лиз Тръс каза, че на Украйна е оказвана подкрепа за събирането на доказателства като показания на свидетели и видеозаписи. Британското правителство иска наказателно преследване на онези, които са извършили военни престъпления, включително сексуално насилие и нападения срещу цивилни, заяви тя.

През март британският министър на правосъдието Доминик Рааб обеща страната да окаже пълна подкрепа за започване на дело за военни престъпления срещу Путин и неговите военни командири в Украйна. Така те няма да могат да напускат Русия поради риск от арест, отбеляза той.

Рааб каза още, че Западът трябва да покаже стратегическа издръжливост при преследването за военни престъпления, и припомни, че в миналото е имало скептицизъм дали може да бъдат изправени пред съда Слободан Милошевич, Радован Караджич и Чарлз Тейлър, които в крайна сметка бяха осъдени.
БТА