/ iStock/Getty Images
Обединеното кралство предоставя 45 милиона британски лири за подпомагане на най-уязвимите групи в Украйна. Средствата ще бъдат предоставени на агенции на ООН и благотворителни организации, които доставят хуманитарна помощ и подкрепят жертвите на сексуално насилие в разкъсаната от война страна, съобщава PA Media.

"Великобритания стои рамо до рамо с народа на Украйна през целия този конфликт. Като един от най-големите хуманитарни донори, ние ще продължим да гарантираме, че тези, които поемат тежестта на жестоката война, ще имат гаранция за помощта, от която се нуждаят", каза министърът на външните работи на страната Лиз Трус.

Лондон подкрепя най-уязвимите в Украйна, особено жените и децата, които са заплашени от сексуално насилие и експлоатация.
15 милиона лири от общия размер на отпуснатите 45 милиона ще отидат за хуманитарния фонд на ООН в Украйна, който разпределя храна, вода, подслон и други основни нужди, както и работи за предотвратяване на сексуално насилие.

Други 15 милиона ще бъдат предоставени на детския отдел на ООН - Unicef, с цел осигуряване на храна на бременни жени и подкрепа за психичното здраве на децата.

Помощните организации в Молдова и други съседни страни ще получат 10 милиона лири за защита на бягащите от войната, а 5 милиона ще бъдат предоставени на Международната федерация на Червения кръст в Украйна.

Близо 16 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ в Украйна, сочат данни на ООН.
БГНЕС