/ iStock/Getty Images
Великобритания наложи на Русия заради войната в Украйна нови санкции, насочени срещу две банки, въглищата и петрола, както и инвестициите. Санкционирани са и осем руски олигарси, предаде Ройтерс, като се позова на британското правителство.

Министърката на външните работи Лиз Тръс отбеляза, че санкциите, координирани със западните партньори, целят да "убият военната машина на Путин".

Великобритания замразява активите на държавната Сбербанк. Днес и Съединените щати наложиха санкции на най-голямата руска банка, отбелязва Ройтерс.

Другата руска финансова институция, чиито активи във Великобритания са замразени, е частната Московска кредитна банка.

Британското правителство също така предвижда страната да се откаже изцяло до края на годината от вноса на руски въглища и петрол.

Великобритания освен това забранява инвестициите в Русия.

Британските инвестиции в тази страна през 2020 г. са надхвърлили 11 милиарда лири стерлинги (14,4 милиарда долара), отбелязва Ройтерс.

Великобритания забранява още износа за Русия на ключово оборудване за петролни рафинерии и на катализатори.

В британския санкционен списък са добавени още Осем руски олигарси, развиващи дейност в различни сектори като производството на изкуствени торове и камиони и добива на петрол, газ и диаманти.

"Заедно с нашите съюзници, ние показваме на руския елит, че не могат да си измият ръцете от зверствата, извършени по заповеди на (президента Владимир) Путин", каза британската външна министърка.

Това е петият пакет със санкции, който Великобритания налага на Русия от началото на войната в Украйна на 24 февруари. Той бе приет след съобщенията за убийства на цивилни от руски военни в украинския град Буча, отбелязва Ройтерс.
БТА