„Ведомости”: Грузия ползва възможностите на НАТО за обвинения към Москва
„Ведомости”: Грузия ползва възможностите на НАТО за обвинения към Москва / netinfo

Грузия, която иска да влезе в НАТО, вече използва възможностите на Алианса за обвинения по адрес на Русия, пише московският вестник "Ведомости".

Тбилиси заяви, че негов безпилотен разузнавателен самолет е бил свален на 20 април над Абхазия не от силите на непризнатата република, а от руски изтребител МиГ-29, излетял от базата Гудаута. Представители на Министерството на отбраната на Грузия твърдят, че се базират на данни от натовските радари.

През март Грузия бе включена в системата на Алианса за обмен на информация за ситуацията във въздушното пространство. Това стана, след като миналата година Тбилиси на два пъти обвини Москва в бомбардировки на грузински територии, припомня изданието. По молба на руската страна се състоя разговор между президентите на двете страни, отбелязва "Комерсант". Владимир Путин не само изразил недоумение от самия факт, че грузинската страна осъществява полети с военни цели над зоната на конфликта, но и подчертал, че това е дестабилизиращ фактор, водещ към ескалация на напрежението.

Сега обаче инцидентът с грузинския самолет може да сложи кръст на започналата нормализация на отношенията между Тбилиси и Москва, заключава "Комерсант".