Ван Орден пита Фереро-Валднер как са освободени медиците
Ван Орден пита Фереро-Валднер как са освободени медиците / снимки: Sofia Photo Agency
Евродепутатът-консерватор Джефри ван Орден е изпратил писмено запитване до еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер, в което я моли да хвърли известна светлина върху обстоятелствата около освобождаването на българските медици в Либия. Това е съобщил за Асошиейтед прес самият Ван Орден.

"В продължение на осем години бяхме неефективни. Мисля, че има какво да се отговори. Либия би трябвало да компенсира медиците", посочи британският евродепутат. "ЕС има моралната отговорност да поиска това, подчерта Ван Орден и добави, че според него "групата е жертва на политическа игра".

АП припомня, че палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж посочи пред журналисти в Европарламента, където шестимата медици са на посещение, че те няма да искат финансови компенсации от Либия.

Запитан дали са подписали някакви документи, Ашраф отговори: "Да, подписахме такива документи”. Европейската комисия, която участваше в преговорите за освобождаването на медиците, не знае за подписване на такива документи, допълва АП. "Не знаем дали са подписвали нещо. Ако са го направили, ние не участваме", посочи говорителката на еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер Кристиане Хохман.

Точните обстоятелства около освобождаването на медиците остават неясни, отбелязва АП. Сесилия Саркози заяви за френския печат, че е "преговаряла неуморно" с либийски служители в продължение на 50 часа след пристигането си в Триполи. В Париж днес комисията по външните работи на парламента гласува да бъде формирана анкетна комисия, която да разследва при какви условия са били освободени медиците, припомня АП.