Независимият кандидат Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия, сочат първите прогнозни резултати, според които той е получил 51,68% от гласовете, без да се отчитат бюлетините, подадени по пощата, информира ТАСС.

Прогнозите на социологическа агенция СОРА, изготвени за държавната телевизия О Ер Еф, се основават на 58% от подадените бюлетини. Допуска се вероятност за грешка от 1,2 процентни пункта, което означава, че поражението на съперника му от крайната десница Норберт Хофер изглежда сигурно.

Важен ден за Австрия - избират президент

За Ван дер Белен това е втора победа в тази необичайна надпревара за президентския пост. Проевропейският бивш лидер на Зелената партия през май вече спечели 50,3% от гласовете в първия тур на изборите. Австрийска партия на свободата на Хофер обаче успешно оспори резултатите заради процедурни нарушения.

Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия (ВИДЕО)
netinfo

Президентските избори в Австрия привлякоха вниманието на международната общност, тъй като победа на Хофер след неочаквания резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС би насърчил евроскептиците от крайната десница в цяла Европа, отбелязва ДПА.

Победителят в президентските избори в Австрия Александър ван дер Белен заяви, че проевропейската позиция е била ключът за победата над евроскептичния му съперник Норбет Хофер, предаде ДПА. "Борих се за Европейския съюз от самото начало", каза Ван дер Белен в първите си коментари след обявяването на прогнозните резултати.

На пресконференция в двореца Хофбург той изрази желанието си след време всички австрийци да го чувстват като "своя президент". Той призна, че досега не е мислил за подготовката на встъпването си в длъжност, тъй като е бил концентриран изцяло върху изборите.

72-годишният политик е потомък на руснак и естонка, избягали от Съветския съюз в Германия и установили се в крайна сметка в Австрия. Той определя Австрия като своя родина, макар да признава, че е израснал като "дете на имигранти" в алпийската провинция Тирол. Ван дер Белен има зад гърба си близо четвърт век академична кариера като професор по икономика.

През 70-те години е членувал в Австрийската социалдемократическа партия и признава, че като младеж е гласувал за Комунистическата партия. В крайна сметка се присъединява към Зелената партия, която по-късно оглавява 11 години - до 2008 г.

Ван дер Белен печели президентските избори в Австрия (ВИДЕО)
netinfo

Крайнодясната Партия на свободата вече призна поражението на своя кандидат за президент на Австрия Норберт Хофер, предаде АФП. "Искам да поздравя г-н Ван дер Белен за този успех", заяви тази вечер генералният секретар на партията Херберт Кикъл по обществената телевизия.

Австрийският канцлер Кристиан Керн поздрави Ван дер Белен за победата и изрази увереност, че Австрия ще има президент, който отлично ще я представлява на национално и международно ниво, информира АП.

Председателят на Европейския парламент Марин Шулц определи резултата от изборите като поражение за "антиевропейския, ретрограден популизъм". Той поздрави новоизбрания президент за това, че е спечелил "с ясно проевропейско послание и кампания".

Поздравления отправи и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел приветства победата на Ван дер Белен. Цяла Европа си отдъхна, заяви той в Twitter. По думите му резултатите от изборите в Австрия са "ясна победа на разума над десния популизъм".

Източник: БТА