Вадят телата на загиналите при цунами на Соломоновите острови
Вадят телата на загиналите при цунами на Соломоновите острови / netinfo
В западната част на Соломоновите острови са намерени телата на 34 души, станали жертви на вълните цунами, които заляха района на 2 април след силното подводно земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер. Това съобщи днес представител на служба на ООН, която помага на бедстващите хора в град Гизо, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

Град Гизо в западната част на архипелага е пометен от вълните. В зоната на бедствието без покрив са 5600 души. Местните власти признават, че списъкът на жертвите ще расте.

Спасителите се сблъскват с големи трудности, отбелязва ИТАР-ТАСС. Основната част от хуманитарната помощ се доставя с военни самолети от Австралия и Нова Зеландия. Товарите обаче се трупат на летищата, тъй като за доставянето им не достигат автомобили и плавателни съдове. Сътрудниците на ООН и на Червения кръст определят ситуацията в зоната на бедствието като хаотична.

Особена тревога предизвиква недостигът на питейна вода, което засилва риска от избухване на заразни болести, включително холера. Увеличава се опасността от поява и на малария.

След силния трус в понеделник, в района са усетени още 50-ина земетресения. Над 10 от тях са били с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер.