училище ваканция
училище ваканция / iStock/Getty Images
По всяка вероятност това ще засегне и правата на българското малцинство там
В Украйна влезе в сила закон за средното образование, ограничаващ правата на етническите малцинства да използват в процеса на обучение родния си език, предаде ТАСС. Предния ден текстът бе публикуван в парламентарния вестник "Гласът на Украйна".

На 13 март президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона, предвиждащ постепенно да се намали преподаването на езиците на етническите малцинства в страната, включително на руски. Той включва три модела за изучаване в училище на държавния - украинския език.

Нов закон в Украйна намалява преподаването на езиците на малцинствата

Първият засяга местните народи, които не живеят в собствена езикова среда и "нямат държава, която да брани и развива този език". Това са на първо място кримските татари. За тях се предвижда възможност да учат на своя език и същевременно "задълбочено да изучават украински".

Вторият модел е за училищата на етническите малцинства, които говорят на езиците на ЕС. В тях децата ще започват да учат и на своя език, и на украински, чийто дял обаче постепенно ще нараства до най-малко 60% в горния курс.

Към тази група би трябвало да спада и българският.

Третият модел е предназначен за останалите етнически общности в Украйна, които живеят най-вече в собствена езикова среда и чиито езици са сродни с украинския. Става дума главно за руския език. В рамките на този модел образователният процес в началното училище ще се води и на езика на малцинството, и на украински, а от 5 клас нагоре преподаването на държавния език трябва да заема най-малко 80 на сто от учебното време.
БТА