/ БГНЕС
Румен Радев ще представи позицията на България на конференцията на ООН за климатичните промени
Днес в полския град Катовице, където се провежда Конференцията за климатичните изменения на ООН, президентът Румен Радев ще представи българската позиция.

В южния минен регион Силезия се провежда Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Конференцията на страните е висшият орган на Конвенцията и се провежда в края на всяка календарна година и този път домакин е Катовице - малък град с 300 хиляди жители, разположен в сърцето на въгледобивната промишленост на Полша.

ООН призова за много по-решителни действия за борба с климатичните промени

В някакъв смисъл е странно и неочаквано конференция, която всъщност има за цел да намали въгледобива, да бъде провеждана в регион, където има около 90 хиляди заети в отрасъла. Нещо повече - тези 90 хиляди са около половина от пряко заетите във въгледобива в цяла Европа. Въглищата са от ключово значение за икономиката на Полша, а министър-председателя на страната Матеуш Моравецки ги нарича “нашето черно злато”. 

Какви са очакванията към 24-ата годишна конференция на ООН за климата

В Катовице президентът Радев ще представи и българската позиция по проблема. След разговор с лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа, президентът Радев заяви в края на миналата седмица, че няма да се присъедини към декларацията на президента на Австрия, с която се призовава да се прекрати въгледобива като прекалено замърсяващ околната среда, както и че ще защити въгледобива в нашата страна. Изказването на Радев пред участниците във форума е днес.