В Саудитска Арабия жените вече ще имат роля в политиката
В Саудитска Арабия жените вече ще имат роля в политиката / снимка: Reuters

Кралят на Саудитска Арабия Абдула обяви днес, че жените в консервативното мюсюлманско кралство вече ще имат право да се включват като пълноправни членове на Консултативния съвет и да участват в бъдещи общински избори, предаде Ройтерс.

„Тъй като отказваме да маргинализираме жените в обществото във всички роли, отговарящи на шериата, решихме, след обсъждане с висшите духовници и други (...) да включим жените като членове на Консултативния съвет от началото на следващия мандат”, заяви кралят в реч пред съвета.

Консултативният съвет е 150-членен съвещателен орган, назначаван от краля за срок  от четири години. „Жените ще могат да се кандидатират за общинските избори и дори ще имат право да гласуват”, допълни монархът, цитиран от БТА.

Активисти в страната отдавна настояват за увеличаване на правата на жените, на които не е разрешено да пътуват, работят или да се подлагат на медицински операции без одобрението на роднини мъже и е забранено да шофират.

Промените ще влязат в сила след общинските избори, които са предвидени за началото на идната седмица и при които жените нямат право да избират или да бъдат избирани.