"Преминах през ада, за който не сме и предполагали, че ще стигне дотук", казва Йохевед Лифшиц на първата си среща с журналисти вчера, след като беше освободена от "Хамас", предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Лифшиц, на 85 години, и 79-годишната Нурит Купър бяха освободени в неделя вечерта. Двете жени, жителки на кибуца Нир Оз, бяха откарани в болница "Ичилов" в Тел Авив. Те бяха сред над 200-те заложници, похитени на 7 октомври от селища в близост до границата с Газа. Смята се, че 83-годишният съпруг на Лифшиц – Одед, и 84-годишният съпруг на Купър – Амирам, са все още в плен. 

"Започнаха да вилнеят в нашия кибуц. Взеха ме за заложничка. Качиха ме на мотоциклет и потеглиха през буйната растителност", спомня си Лифшиц. Тя казва, че е имала проблеми с дишането, след като са я пребили с пръчки по време на пътуването до Газа.

Newly released Hamas hostage, 85, describes kidnapping from kibbutz and captivity, saying that she "went through hell."

Follow live updates. https://t.co/O96MBUmVlg

— CNN (@CNN) October 24, 2023

"Взривиха електрическата ограда, онази специална ограда, чието изграждане струваше два милиарда и половина долара, но не помогна по никакъв начин ", обясни Лифшиц. "Много похитители нахлуха в домовете ни. Пребиха хората, взеха някои за заложници. Не правеха разлика между млади и възрастни, беше много болезнено. Заведоха ни до входа на тунелите. Пристигнахме в един от тях и вървяхме километри по мокра пръст. Има гигантска система от тунели, приличащи на паяжини". Лифшиц разказа, че в крайна сметка са стигнали до нещо, което тя нарича "зала", където са отделили петима от заложниците от нейния кибуц.

"Лежахме там на матраци. Погрижиха се за санитарната страна на ситуацията и лекар идваше на всеки два-три дни, за да види какво се случва с нас. Медикът поемаше отговорност и носеше лекарства, а ако нямаше лекарства, тогава идваше с техни генерици", каза възрастната жена, описвайки 17-те си дни в плен.

"Казахме им да не се опитват да преговарят с нас. Те говореха за всякакви неща. Бяха много дружелюбни. Ние ядяхме това, което и те. Пита с бяло сирене, топено сирене и краставици", разказа Лифшиц за похитителите. 
 
Габриела Иванова/БТА