В Конгреса се готви споразумение за финансовата криза в САЩ
В Конгреса се готви споразумение за финансовата криза в САЩ / netinfo
Кандидат-президентът на САЩ от Демократическата партия Барак Обама изрази задоволство от очертаващото се споразумение в Конгреса по приемане на спасителен план за излизане от финансовата криза в САЩ, предаде Франс прес.

"Представителите на Конгреса напреднаха в преговорите и изглежда са близо до постигане на споразумение. Време е да действаме заедно, демократи и републиканци, в дух на сътрудничество в служба на американците", се казва в записано послание на Обама към годишната среща на фондацията на бившия президент Бил Клинтън в Ню Йорк.

"Скандално е да се оказваме в позиция, в която данъкоплатците трябва да носят бремето заради царящите в Уолстрийт и Вашингтон алчност и безотговорност. Знаем също обаче, че бездействието би имало тежки последици за заетостта, спестяванията и пенсиите на американците", каза още Барак Обама.

Той припомни какви според него трябва да са принципите в споразумението за спасяване на финансовата система – създаване на независим орган за надзор на сметките, защита на данъкоплатците, "които трябва да бъдат третирани като инвеститори" и чиито пари трябва да се възвърнат, когато се подобри състоянието на системата, защита на "милионите невинни собственици", които се борят да не бъдат сезирани домовете им и които "също заслужават план за помощ".