/ БГНЕС, архив
Бившите офицери от АОК Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи са обвинени за поне 98 убийства.
В Хага започва първото дело срещу вече бившия президент на Косово – Хашим Тачи, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.

Един от основателите и лидерите на Армията за освобождение на Косово (АОК) ще се яви в съда в следобедните часове, за да бъде запознат с обвинителния акт. Тачи може да се признае за виновен веднага или в рамките на 30 дни при ново изслушване.

Бившите офицери от АОК Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи са обвинени за поне 98 убийства. Освен това те са уличени в 34 незаконни задържания в Косово и Албания на над 407 души. От тях убитите са най-малко 98. Престъпленията са извършени в периода от март 1998 г. до септември 1999 г.

Обвинението обвинява Тачи и други за политическо и етническо преследване, затвор, незаконен арест и задържане, други „антихуманни“ действия, жестоко отношение, изтезания и убийства. Тези престъпления са класифицирани като военни и срещу човечеството.

Във временното правителство на Косово, обявено през март 1999 г., Тачи беше министър-председател, Весели беше министър на разузнаването, Селими беше министър на вътрешните работи, а Красничи беше говорител, припомня агенцията.

Тачи подаде оставка от президентския пост на 5 ноември.
Агенция "Фокус"