Докато туристите обикновено се наслаждават на красиви пясъчни плажове и чисти води по северното крайбрежие на Египет, тази година ще имат възможност да се насладят на допълнителна атракция с пускането на първото местно произведено превозно средство, наподобяващо кола, което може да се движи по вода.

Създадено от трима приятели, превозното средство се състои главно от местно произведени материали, освен двигателя, който идва от Япония. До момента те са произвели 12 автомобила и са получили много поръчки при представянето на модела, пише NOVA.

Изобретиха мобилно устройство за чистене на микропластмасови частици в морето

"След продуцирането на първото видео за превозното средство получих доста поръчки. Първото място, на което пуснах превозното средство, беше курорта Marsa Matrouh и след това и в Северното крайбрежие, за да се разшири и ако Бог даде, ще се разширим до Червено море и извън Египет",  каза Карим Амин, един от изобретателите и дизайнерите.

Всяко превозно средство отнема три седмици за производство и е на цена между 300 000 египетски лири (19 181 долара) до 700 000 египетски лири (44 757 долара).

Амин и приятелите му планират да доразвият автомобила, като представят нови модели и го приспособят да работи на сушата. Те имат за цел да изнасят за чужди пазари.

"Имаме различни модели, които са тотално различни от този, който ще бъде част от нашето развитие. Също така започнахме да работим върху това, да направим това превозно средство използваемо върху сушата, така че идеята да е пълна", споделя той.
NOVA