Ръководителят и заместник-ръководителят на унгарската метеорологична служба бяха уволнени заради неточна синоптична прогноза, довела до отлагане на  зарята за най-големия национален празник на Унгария, предаде Асошиейтед прес.

Освобождаването на двамата ръководители на Националната служба по метеорология породи обвинения в политическа намеса.

В събота следобед беше отменена ежегодната заря на брега на Дунав в Будапеща за Деня на основателя на унгарската държава св. Ищван (св. Стефан), определяна като една от най-зрелищните в Европа. Причината бе, че според синоптиците около 21:00 ч., за когато беше предвидена зарята, ще има екстремни метеорологични явления. До вечерта прогнозите за буря над столицата не се сбъднаха, но от съображения за сигурност зарята, която обикновено привлича повече от един милион зрители, беше отложена за другата седмица.

Учени предупреждават за катастрофални последици от затоплянето на Средиземно море

Уволненията обяви в кратко съобщение министърът на технологиите и иновациите Ласло Палкович, един от водещите членове на правителството на премиера Виктор Орбан.

Освободеният от длъжност директор на службата Корнелия Радич заемаше поста от 2013 г., а заместникът ѝ Дюла Хорват - от 2016 г.

Министърът не посочи основания за уволнението им, но метеорологичната служба бе остро критикувана от близките до правителство медии, които я обвиниха, че "изключително неточната" й прогноза е станала причина за ненужно отлагане на зарята.

Критици на правителството на Орбан, което е обвинявано в корупция, роднински и приятелски назначения и антидемократични тенденции, заявиха, че уволненията са политически мотивирани и напомнят за времената на комунизма.

Великобритания се готви за поредна гореща вълна

Днес метеорологичната служба също излезе с позиция, в която поиска уволнените ръководители да бъдат възстановени на работа. Тя добави, че е подложена на "политически натиск" заради прогнозата за националния празник, и посочи, че тези, които оказват натиска, "пренебрегват общоприетото от научна гледна точка схващане, че при прогнозите за времето няма 100-процентова сигурност".

В публикация във Фейсбук вчера независимият депутат Акош Хадхази написа, че метеорологичната служба "никога досега не е имала такава отговорност". Тя може да избере да замълчи или да стачкува, докато шефката ѝ, която е била уволнена по комунистически начин, не бъде възстановена на длъжността си. "Решението на службата може да промени съдбата на цялата страна", написа Хадхази.

Тропическа буря доведе до затваряне на учебни заведения и евакуации във Филипините

Зарята за Деня на св. Ищван, която се организира на 20 август всяка година, трябваше да представи "хроника на 1000-годишната история от рождението на християнска Унгария до наши дни с акцент върху поуките за националните ценности", се казва в официалния сайт на събитието.

Макар зарята да е популярна сред унгарците, някои от тях са против мащабите и цената ѝ. Дори е започнала подписка срещу нея, подкрепена от 200 000 унгарци, които настояват парите за фойерверките да отидат за подпомагане на унгарската икономика.

Отлагането на зарята стана 16 години след фаталната заря за Деня на св. Ищван през 2006 г., когато Будапеща бе връхлетяна от силна буря с пориви на вятъра, достигащи до 100 км/ч, докато около 1,5 млн. души се бяха събрали да гледат светлинния спектакъл. Тогава при възникналата паника загинаха петима души, а над 300 бяха ранени.  
БТА