Филипините наводнения
Филипините наводнения / БТА
Тропическа буря със силен вятър и дъжд се разрази днес в Северните Филипини. Най-малко двама души са ранени, а президентът затвори училища и правителствени сгради в столицата и в отдалечените провинции, предаде Асошиейтед прес.

Тропическата буря "Ма он" връхлетя град Маконакон в провинция Исабела тази сутрин с постоянни ветрове със скорост от 110 километра в час и пориви до 150 км/ч. Очаква се бурята да достигне и северозападните части през северните провинции, преди да идната нощ да премине над страната, казаха синоптиците.

Въпреки че силата на бурята беше почувствана главно в северния край на района Лусон, президентът Фердинанд Маркос-младши взе предпазни мерки. Той преустанови учебните занятия във всички държавни училища, както и работата на правителството в гъсто населения район около столицата Манила и в шест отдалечени провинции.

 "Проливните дъждове представляват възможен риск за населението", каза прессекретарят Трикси Крус-Анхелес. Милиони ученици се върнаха на училище присъствено след две години пандемия от ковид, но сега са принудени да си останат вкъщи заради метеорологичните условия.

Двама души пострадаха, след като бяха ударени от съборени от вятъра дървета в провинция Кагаян, съобщиха от службата за справяне с бедствия. Повече от 500 души бяха евакуирани от села, намиращи се в Кагаян и близки провинции, застрашени от внезапни наводнения, свлачища и придошли реки. Някои от провинциите, които са в обсега на бурята, още се възстановяват от щетите, причинени от мощното земетресение миналия месец. 
БТА