/ БГНЕС
Броят на загиналите в ЖП инцидента в Западна Турция достигна 24 души, ранените са стотици, съобщи CNNTURK.
 
Турският вицепремиер Реджеб Акдаг, министърът на транспорта Ахмет Арслан и министърът здравеопазването Ахмед Демирджан дадоха съвместно изявление рано тази сутрин.

Загинали и ранени при тежка влакова катастрофа в Турция
 
По думите им инцидентът се случил в 17:20 ч. в неделя.
 
Пътнически влак, изпълняващ редовна линия между Истанбул и Одрин, излязъл от релсите между Чорлу и Муратлъ в европейската част на Турция. Влаковата композиция излязла от релсите в близост до с. Сарълар, вилает Текирдаг (Родосто), намиращо се на около 160 км от Свиленград.
 


Вероятната причина за жп инцидента в Турция: Свличане на почвата заради валежите

Загиналите до момента са 24, а пострадалите 338 души. 194 от ранените са с повърхностни наранявания, а останалите 124-ма остават за лечение в болница. Във влака са пътували 362 пътници и 6 души екипаж.

Пожарните и медицинските екипи, изпратени веднага на мястото, са продължили работа до 06:00 ч. тази сутрин. Ангажирани са и военни хеликоптери за извозване на пострадалите. От общинската управа на Чорлу направиха отправиха призив към гражданите от района да дарят кръв за пострадалите.
 
Валията на Текирдаг Вали Джейлан заяви за журналисти, че най-вероятната причина за инцидента са продължаващите в района проливни дъждове. „Вагоните излязоха от релсите заради обилните валежи“, каза Джейлан.

Турция жп катастрофа
БГНЕС

Няма пострадали българи в тежкия жп инцидент в Турция (СНИМКИ)
 
По информация на генералното консулство на Република България в Одрин няма загинали или ранени български граждани при влакова катастрофа в западната турска провинция Текирдаг.
 
Наши сънародници не са се обръщали към генералното консулство в Одрин с молба за съдействие в резултат на катастрофата, съобщиха от там.
 
Дежурен телефон на генералното консулство на Република България в Одрин: + 90 533 7396140
 
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.
БГНЕС, БТА, Пресцентър МВнР