/ Gulliver/Getty Images, архив
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза деня на паметта на ромския холокост вчера с призив към страните-членки на ЕС да защитят ромите от дискриминация и расизъм.

Урсула фон дер Лайен призова Италия към амбициозни икономически реформи след пандемията

Тя отдаде почит на Реймънд Гуреме, френски ром, оцелял от лагерите на смъртта, който почина през май, на 94 годишна възраст
. "Смятаме за морално задължение да признаем и помним всички, които са пострадали от нацисткия режим: сред тези хора бяха и ромите", заяви Фон дер Лайен в съвместно изявление с вицепрезидента на комисията и комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали.

Освен повече от шест милиона евреи, загинали по време на Втората световна война, половин милион роми - около една четвърт от населението по това време в Европа са претърпели същата съдба.

„Споменът за преследването на ромите ни напомня за необходимостта да се справим с предизвикателствата, с които се сблъскват днес и които твърде често се пренебрегват“, се казва в изявлението на Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен: Възрастните хора трябва да останат в изолация до края на годината

"Европа има дълг да защитава своите малцинства от расизъм и дискриминация",
каза още Урсула фон дер Лайен. До ден днешен ромските деца са сегрегирани в общообразователните училища в някои страни от Централна и Източна Европа, се казва в доклад на образователната агенция на ООН ЮНЕСКО през юни.

В Унгария сегрегацията на ученици на етническа основа е незаконна, но практиката е широко разпространена, особено в райони с голямо население на роми, което е най-голямото етническо малцинство в страната с около седем процента от 9,7 милиона население.

2 август бе обявен за Европейски ден в памет на ромския холокост през 2015 г.
БГНЕС