Ураганът Ричард отслабна до депресия, циклонът Джири отне 27 живота в Мианма
Ураганът Ричард отслабна до депресия, циклонът Джири отне 27 живота в Мианма / снимка: Reuters

Ураганът Ричард отслабна днес до депресия край южното крайбрежие на Мексико и се насочи към Мексиканския залив, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Мексиканската държавна петролна компания заяви, че стихията няма да засегне добива на нефт по крайбрежието. Тя не е евакуирала работници и основните нефтени платформи в района продължават да функционират при нормален режим, пише БТА.

Преди да отслабне до депресия, Ричард връхлетя Белиз, където предизвика евакуация на туристи и принуди хиляди хора да потърсят убежище в училища и църкви. Няма данни за загинали и ранени в малката централноамериканска държава, но има съобщения за наводнени пътища и части от населени места.

Най-малко двайсет и седем души загинаха, след като циклонът Джири връхлетя западното крайбрежие на Мианма, съобщи днес мианманската държавна телевизия, цитирана от ДПА.

Според телевизията петнайсет души са в неизвестност в западния щат Ракхан.

Откакто циклонът връхлетя западното крайбрежие на Мианма в петък, контролираната от хунтата преса не пише нищо за пораженията, които е нанесла стихията, очевидно внимавайки да не съобщава лоши новини, които биха представили в отрицателна светлина военния режим преди парламентарните избори на 7 номври - първите в страната от 20 години.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец съобщи през уикенда, че е изпратила заедно с мианманския Червен кръст екипи за спешна помощ в районите, засегнати от природното бедствие.

"Все още има малко ясна информация за броя на жертвите и за щетите, но местните подразделения на Мианманския Червен кръст казват, че най-неотложна е нуждата от храна, вода и подслон", заяви федерацията.

Според нея циклонът, придружаван от ветрове със скорост 160 км/ч, е предизвикал вълни с височина 7-8 метра по крайбрежието на западния щат Ракхан и е нанесъл поражения на много домове в района.

През 2008 г. циклонът Наргис предизвика опустошително цунами, което отне живота на най-малко 130 000 души в района на делтата на река Иравади.