/ БГНЕС
Инфраструктурата и летището в холандската част на карибския остров Св. Мартин са разрушени от урагана „Ирма”, съобщи френският вътрешен министър Жерар Колон. Капитан Егберт Стул от холандските ВМС заяви, че редица ключови обекти в холандската част на острова не работят.


Няма достъп до летището и пристанището, сериозни щети са нанесени на сгради на правителството, на болницата и противопожарната служба, изключително ограничена е дейността на бреговата охрана.


Връзката с острова се осъществява само с военни комуникационни средства. До момента не се съобщава за жертви в холандската част на острова. „Основна задача е отварянето на летището, за да се организира доставката на хуманитарна помощ”, каза Стул, чиято военна част е на острова. „По предварителна информация пистата на летището не е пострадала”, каза холандският капитан. Военните ще се заемат с възстановяване на инфраструктурата, разчистване на развалините и помощ на местните жители.


Ситуацията се усложнява от това, че в събота островът ще се окаже под влиянието на по-слабия ураган „Хосе”. Холандският вътрешен министър Роналд Пластерк изрази надежда, че първите самолети ще могат да се приземят още в петък. В района са и два кораба на ВМС с хуманитарна помощ и отряд военни.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ОПУСТОШЕНИТЕ РАЙОНИ СЛЕД ИРМА

„Ирма” вече удари и островите Синт Естациус и Саба, които са специални общини на Кралство Нидерландия. „Щетите там са много по-малки”, съобщи капитан Стул. На Саба са рухнали много дървета, а на Синт Естациус е повреден пътят между пристанището и летището.

Ураганът Ирма
БГНЕС

На остров Св. Мартин има две летища, като холандското международно „Принцеса Юлиана” е един от най-важните транспортни центрове в Карибския регион. То е сред десетте най-опасни летища в света. Във френската част на острова също има малко летище, от което се извършват полети за отвърдморските територии на Франция – Гваделупа, Мартиника и Сен Бартелми.

Ураганът „Ирма“ опустоши карибски остров, расте броят на жертвите (СНИМКИ)

Отвъдморските френски територии са предпочитано място за почивка на заможни чужденци. Имоти имат британският бизнесмен Ричард Брансън, руският милиардер Роман Абрамович, известни актьори и певци.
БГНЕС