Ураганът Ирма
Ураганът Ирма / БГНЕС

Малкият карибски остров Барбуда е разрушен на около 90 процента от урагана Ирма, каза Гастон Браун - премиерът на миниатюрната двуостровна държава Антигуа и Барбуда, цитиран от Ройтерс и ДПА.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ОПУСТОШЕНИТЕ РАЙОНИ СЛЕД ИРМА

"От лични мои наблюдения, направени при полет над района на бедствието, мога да ви уверя, че 90 процента от сградите и имотите на острова са пострадали в една или друга форма. Някои са напълно унищожени. Островът е практически непригоден за живот. За възстановяване ще са необходими години", каза премиерът в интервю за местна медия. Загинал е един човек. Браун оцени щетите на 150 млн. долара - 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Бахамските острови с най-голямата евакуация в историята си заради урагана Ирма

Рухнала е телевизионната кула на острова, поради което оттам дълго време нямаше никакви данни. На острова живеят само около 1500 души, но той е туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите.

Ураганът „Ирма” набира скорост, вече е изключително опасен

Шест са вече жертвите на северната част на съседния остров Сен Мартен, която принадлежи на Франция (южната част е холандска), предаде Франс прес, цитирайки местните власти. Във френската част на острова живеят 37 000 души, а в холандската 40 000. Засега няма информация за положението в южната част.

Ураганът Ирма
БГНЕС

Според нея ситуацията много бързо се променя и може човешките загуби да нараснат. Преди да отпътува от Париж за региона тя каза, че правителството е задействало спешен план за региона, но първо трябва да бъде направена оценка на пораженията, защото до момента властите нямат достъп до най-тежко засегнатите от бедствието райони.

По-рано вчера президентът Еманюел Макрон каза, че на двата острова са нанесени тежки щети и че се очаква равносметката от урагана да бъде "жестока". Скоростта на вятъра на островите е превишавала 260 км/ч, а е имало и пориви до 380 км/ч. За броени часове са паднали валежи колкото е нормата за три месеца. Заради вятъра морското ниво се е повишило с 5 м, а вълните са достигали 12 м.

Ураганът Ирма
БГНЕС

Ирма "достигна" и Пуерто Рико, като засегна най-тежко североизточното крайбрежие на острова, отправяйки се към американския щат Флорида, където вече се очакват опустошителни последици и са в ход трескави мерки за ограничаване на щетите.

Ураганът Ирма
БГНЕС


Във Флорида вече са в пълен ход подготвителни мероприятия за ограничаване на щетите от бедствието. Започнаха масови евакуации от най-уязвимите крайбрежни райони. Губернаторът Рик Скот обяви частична евакуация в четири окръга на щата, в частност ниските крайбрежни райони около Маями и на архипелага от ниски курортни и туристически плажни островчета, Флорида Кийз. Очаква се този архипелаг да посрещне първия удар на урагана.

Ураганът Ирма
БГНЕС


Хората в 20-милионния щат масово се запасяват с храна и стоки от първа необходимост и това доведе до дефицит на много от тях в супермаркетите. Пред бензиностанците се извиха големи опашки, което доведе и до недостиг на горива. Трафикът по пътищата рязко нарасна заради евакуиращите се хиляди хора. За да се облекчи евакуацията, властите отмениха пътните такси.

Ураганът Ирма
БГНЕС

БТА