Управляващата коалиция и лявата опозиция в Германия с еднаква подкрепа преди вота
Управляващата коалиция и лявата опозиция в Германия с еднаква подкрепа преди вота / снимка: Gulliver/Getty Images

Десноцентристката коалиция на германския канцлер Ангела Меркел и лявата опозиция се ползват с равна обществена подкрепа преди парламентарните избори в неделя, показва публикувано днес социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Според допитването на института „Форза” консерваторите на Меркел са увеличили с един пункт популярността си в сравнение с предишна анкета от 17 септември, достигайки 40%, а техният коалиционен партньор, Свободната демократическа партия - либерали (СвДП), запазва непроменена подкрепата си от 5%.

Основната опозиционна сила - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - има 26% подкрепа, което е увеличение с един пункт, сочи проучването. Популярността на нейния съюзник - партията „Съюз 90/Зелени” - също е нараснала с един пункт, достигайки 10%, а подкрепата за твърдолинейната партия „Левите” е намаляла с един пункт, падайки на 9%. Социалдемократите изключват възможността за коалиция с „Левите”, отбелязва БТА.

Сформираната неотдавна евроскептична партия „Алтернатива за Германия” е увеличила подкрепата си с един пункт, достигайки 4%, което обаче не е достатъчно, за да прескочи 5-процентовата бариера за влизане в парламента. Социологическите данни предполагат, че нараства вероятността за съставяне на коалиционно правителство на десницата и левицата, предвождано от Меркел, отбелязва Ройтерс.